A receptet a Príma Konyha 2007. évi, novemberi számában találtam. Egyszerű, gyors, mégis különleges. Mi egyszerűen az asztal közepére tettük még melegen, és téptünk belőle egy-egy darabot, némi sajt kíséretében. Isteni :-)
Hozzávalók:
2 dkg friss élesztő
1,5 dl natúr joghurt, vagy kefir
kb. 3-4 ek víz
2 ek olaj
1 tk só
30 dkg finomliszt
2 ek apróra vágott fűszerkeverék (nálam rozmaring, kakukkfű és origano volt)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek olaj
A joghurtot elkeverem a vízzel, és kéz-melegre melegítem, és belemorzsolom az élesztőt.
A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom az élesztős joghurtot, majd az olajat és a fűszerek felét, és elkezdem dagasztani, egészen addig, míg sima tészta nem lesz belőle.
Elővettem egy 30 cm átmérőjű piteformát, sütőpapírt tettem az aljára, és a tésztát egyenletesen belenyomkodtam, majd félre tettem kelni (kb fél óra).
Közben az evőkanál olajba belekevertem a maradék fűszereket, és a fokhagymát. A megkelt tésztát bevagdostam egy éles késsel, és megkentem a fűszeres olajjal.
Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
2014. február 8., szombat
Dinós torta
Hát igen, van, ami kimarad az ember (anya) életéből, ha lányai vannak. Mondjuk a dinók. A t-rexen kívül, mert azt azért ismerem, a Jurassic parkból :-)
Szóval addig oké, hogy dinós tortát szeretne a 7 éves fiatal
ember, na de hogy triceratops legyen rajta??? Alapos kutatómunka előzte meg ezt a tortát, de esküszöm, sokszorosan megérte! Paráztam az elején, de a szülinapos minden kétségemet eloszlatta, mikor meglátta, és felkiáltott: triceratops-os tortaaaaaaaaaaa!
Vaníliás piskóta a torta alapja (4 tojásból, majd 3 felé vágva), amit túrókrémmel töltöttem meg.
Túrókrém: fél liter tejben megfőztem két csomag vanília pudingot, majd kihűtöttem. Közben 20 dkg puha rámát kikevertem 8-9 evőkanál porcukorral, és 3 részletben hozzákevertem a pudingot (ekkor kivettem a krém kb. negyedét, mert ezzel vontam be kívülről, a fondant alatt). Belereszeltem 1 citrom héját, és hozzákevertem kb. 40 dkg túrót és belefacsartam fél citrom levét - de ezt közben kóstolgattam, néha még kívánkozik bele több is. Jó habosra keverjük, és tölthetjük a tortát.
Szóval addig oké, hogy dinós tortát szeretne a 7 éves fiatal
ember, na de hogy triceratops legyen rajta??? Alapos kutatómunka előzte meg ezt a tortát, de esküszöm, sokszorosan megérte! Paráztam az elején, de a szülinapos minden kétségemet eloszlatta, mikor meglátta, és felkiáltott: triceratops-os tortaaaaaaaaaaa!
Vaníliás piskóta a torta alapja (4 tojásból, majd 3 felé vágva), amit túrókrémmel töltöttem meg.
Túrókrém: fél liter tejben megfőztem két csomag vanília pudingot, majd kihűtöttem. Közben 20 dkg puha rámát kikevertem 8-9 evőkanál porcukorral, és 3 részletben hozzákevertem a pudingot (ekkor kivettem a krém kb. negyedét, mert ezzel vontam be kívülről, a fondant alatt). Belereszeltem 1 citrom héját, és hozzákevertem kb. 40 dkg túrót és belefacsartam fél citrom levét - de ezt közben kóstolgattam, néha még kívánkozik bele több is. Jó habosra keverjük, és tölthetjük a tortát.
m&m csokitorta
Ebben az esetben a szokásos csokitortát megbolondítottam egy kis drazséval :-)
Kakaós piskóta három felé vágva, csokoládés krémmel megtöltve, a rétegek megszórva durvára tört m&m drazséval, majd a maradék krémmel bevontam és díszítettem a tortát, a tetejét pedig kiraktam a színek szerint válogatott cukorral.
Szerintem a gyerekek imádni fogják!
Kakaós piskóta három felé vágva, csokoládés krémmel megtöltve, a rétegek megszórva durvára tört m&m drazséval, majd a maradék krémmel bevontam és díszítettem a tortát, a tetejét pedig kiraktam a színek szerint válogatott cukorral.
Szerintem a gyerekek imádni fogják!
Dióhabos linzer
Régóta vágytam valami diósra, gyorsra, amit a lányokkal együtt készíthetünk. A sütigyár oldalán találtam az alábbi receptet, nagyon kiadós és finom!
Hozzávalók:
25 dkg puha margarin
50 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor
3 db tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A hozzávalókat összegyúrjuk, és pihentetjük, amíg elkészítjük a diós habot:
a 3 tojásfehérjénket 10 dkg porcukorral habbá verjük, majd óvatosan beleforgatunk 15 dkg darált diót.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, tetszés szerinti formával szaggatjuk, és tepsire tesszük. Minden tésztára egy jó teáskanálnyi halmot rakunk a habból, és 180 fokos, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Porcukorral szórva tálaljuk.
Hozzávalók:
25 dkg puha margarin
50 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor
3 db tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A hozzávalókat összegyúrjuk, és pihentetjük, amíg elkészítjük a diós habot:
a 3 tojásfehérjénket 10 dkg porcukorral habbá verjük, majd óvatosan beleforgatunk 15 dkg darált diót.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, tetszés szerinti formával szaggatjuk, és tepsire tesszük. Minden tésztára egy jó teáskanálnyi halmot rakunk a habból, és 180 fokos, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Porcukorral szórva tálaljuk.








