"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2014. szeptember 28., vasárnap

Mesealmás, almáspite

Kaptam a barátnőmtől egy szatyor almát, ez volt az isteni jel, mert már napok óta almáspitén járt az esze az egész családnak :-) Van már a blogon egy bevált recept, de most gondoltam, újítok, keresek egy másikat, meg is találtam ITT. Mindent ugyanúgy készítettem, ahogy az eredeti receptben írva vagyon, nagyon finom lett!

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejföl (nekem kicsit több kellett hozzák, kb. még 2 jó evőkanálnyi)
  • 15 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só

Töltelék:
  • 1-1,5 kg alma
  • ízlés szerint cukor, fahéj
  • egy maréknyi kekszmorzsa, zsemlemorzsa, vagy dió


A hozzávalókból egy kellemes állagú tésztát gyúrok, majd pihenni hagyom a deszkán.
Addig az almákat megpucolom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Kinyomkodom kézzel a levét (ezt Molli pikk-pakk megitta), és félre teszem. (Én nem szoktam megpárolni, de aki szeretné, tegye bátran!)
Egy nagyobb tepsit (ez nekem kb. 40x25 cm-t jelent) kizsírozok, kilisztezek. A tésztát kétfelé osztom, és az egyiket tepsi méretűre nyújtom. Picit belisztezem a tetejét, és óvatosan feltekerem a sodrófára, és ügyesen beleteszem a tepsibe. Megszórom morzsával, egyenletesen ráteszem a reszelt almát, amit megszórok pár evőkanál kristálycukorral, és kb. két teáskanálnyi fahéjjal. A tészta másik felét is kinyújtom, és befedem vele az almát. Villával megszurkálom, hogy sülés közben tudjon távozni a gőz.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütöm. Langyosra hűlve vágjuk fel, és szórjuk meg porcukorral tálaláskor.

(Fotózni elfelejtettem, mire eszembe jutott, a süti tűnt el :-D)

Citromos-gyömbéres méz - immunerősítő




Nagyon sokan elkészítették, kipróbálták már ezt az egyszerű, házilag is könnyen kivitelezhető immunerősítőt. Nos, a mai nappal beálltam a sorba :-)
Vettem egy üveg (helyi termelő által készített) hársmézet, valamint egy citromot és egy 8-10 cm-es gyömbérdarabkát.

A citromot alaposan megmostam, majd vékonyra szeleteltem. A gyömbért megpucoltam, és szintén vékony karikákra vágtam, majd felváltva belepakoltam őket az előre elkészített üvegekbe. Mézzel kb. az üveg háromnegyedéig töltöttem, mert nőni fog kicsit a térfogata még - a citrom levet enged, a gyömbérből is felszabadulnak az illóolajok.
Hűtőbe teszem, és 2-3 nap múlva fogyaszthatjuk: napi egy teáskanállal.


Hogy mire jó?

A gyömbér gyöktörzse illóolajat, valamint csípős vegyületeket - shagaolt és gingerolt - tartalmaz. Az illóolaj nyugtatólag hat a központi idegrendszerre, segít megszüntetni a fejfájásos tüneteket. Mivel az említett vegyületek fokozzák a vérkeringést, javítják az immunrendszer működését, így a gyömbér hatékonyan veszi fel a harcot a légúti betegségekkel is. (forrás: http://www.femina.hu/egeszseg/gyomber_jotekony_hatasai, további érdekességek: http://antalvali.com/gyomber.html)

A citrom kiváló meghűléses, fertőzéses betegségek kezelésére, vírus- és baktériumölő hatása miatt is nagyon fontos. A szervezetbe jutva lúgos hatást vált ki, ezért cukorral fogyasztva éppen az ellenkező hatást váltja ki, mivel a cukor savasít, visszaveti az immunrendszer munkáját és elősegíti a kórokozók szaporodását. Elősegíti az emésztést.(forrás: http://www.k-v.hu/blog/Egeszseges_Eletmod/2012/09/27/Citrom_jotekony_hatasa_a_szervezetre)

 (Eltelt két nap, és valóban, határozottan felhígult a méz, nagyon jó illata lett, és az íze is finom: határozottan érzeni a gyömbér enyhe csípősségét, ezért teába kevertem bele a lányoknak. Simán megitták!)

2014. szeptember 20., szombat

Ovális kalocsai tálca

Elkészült a nagy kerek tálca kistestvére is :-) Szeretem!




Szeptemberi torták

Dominik 5. születésnapjára egy egyszerű, vaníliás torta készült, kedvenc mesehősével, Micimackóval a tetején:



Lajos bácsi 70. születésnapjára pedig egy narancsos-étcsokoládés tortácskát kapott:




2014. szeptember 14., vasárnap

Kalocsai mintás kerek tálca


Ismét szabad kezet kaptam az alkotásra: annyi instrukciót kaptam csupán, hogy kalocsai minta kerüljön az alapra, és jó nagy legyen! A mintát egy hímzésről másoltam, a tálca átmérője pedig 40 cm.

Hátuljára köszöntés és dátum került.




Epres torta

Imola ovis tortája volt ez a csupa csajos, rózsaszín hercegnős torta :-)
(Még áprilisban készült...)


A piskóta és a krém az Alaprecept fülben találhatók szerint készült - 24 cm vaníliás piskóta, vaníliás puding helyett epressel csináltam a krémet, és természetesen eperrel szórtam meg a rétegeket. Pár csepp piros ételfestéket kevertem a krémhez, hogy kedvezzek a leányzónak :-) Volt is boldogság!
A tetején készen vásárolt ostyalap van.



Tejfölös-citromos babapiskóta

A lehető legegyszerűbb édességek egyike. Nagy sikere volt, "üresen" is, és úgy is, hogy megszórtam a rétegeket gyümölccsel. A lényeg, hogy a tejfölös cucc jó sok legyen, hogy tudjon mit magába szívni a babapiskóta!




Nincsenek is igazán pontos arányok, grammok, érzésre össze lehet rakni. Én egy kisebb vödrös tejfölt és egy nagy poharasat kevertem ki ízlés szerint cukorral (nekem kb. 6-7 ek porcukorra volt szükségem), belereszeltem egy citrom héját és belefacsartam a levét.
Egy kisebb jénai tál (20x30as) alját kiraktam babapiskótával, ráöntöttem a cukros tejföl felét, erre ismét jött egy sor babapiskóta, majd a maradék tejföl. Folpack-kal letakartam, és pár órára hűtőbe tettem.
Szépen összeáll, késsel is lehet vágni, kiemelni a jénaiból (bár mi körbeültük a tálat és kikanalaztuk családilag...).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...