Hozzávalók:
- kb. 80 dkg kápia paprika (ennyi fért el kényelmesen a gáztepsimen)
- 1 fej lilahagyma
- lehetőség szerint friss kakukkfű
- só, bors
- 1-1,5 dl olíva olaj
- fél dl ecet (sima, 10 %-os ecetet használtam)
megmostam, félbe vágtam, kiszedtem a csutkájukat, és belsejükkel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket. Kicsit meglocsoltam olíva olajjal, és 200 fokos sütőbe tettem őket grill fokozaton. Kb. 15 perc múlva klassz fekete hólyagosra sült a tetejük, ekkor egy tálba szedtem a paprikákat, és letakartam egy tányérral - így a forró gőz nekünk dolgozik, és könnyen le tudjuk húzni a paprika vékony héját, ha langyosra hűlt.
Míg hűlt a paprika, megpucoltam és vékonyra szeleteltem egy közepes fej lilahagymát, és szedtem a kertben kakukkfüvet.
A paprikákat, miközben megszabadítottam a héjuktól, vékonyabb csíkokra téptem kézzel, és az előkészített (kb. 3 dl-es) üvegbe kezdtem pakolgatni. Egy réteg paprikára tetem pár karika lilahagymát, sóztam, borsoztam, és megszórtam kakukkfűvel.
Így folytattam a rétegezést, míg tele nem lett az üveg.
Utolsó lépésként összekevertem 1 dl olívaolajat nem egész fél dl ecettel (szóval nem akartam túl sok marinádot készíteni, mert jól tele lett az üveg) és egy csapott tk sóval, majd nyakon öntöttem a paprikát vele. Kicsit várjunk, hogy a levegőbuborékok a felszínre érjenek, és öntsük tele az üveget.
Pár napig érleljük a hűtőszekrényben!
Kedves Kriszta!
VálaszTörlésEzt télire is elteszitek?
Kedves Anna!
VálaszTörlésMost készítettem először, és az eredeti recept szerint hűtőben tároltam, úgyhogy nincs tapasztalatom a téli eltevésével kapcsolatban. Majd jövőre kipróbálok egy kis üveggel!
Minden jót!