"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2012. szeptember 27., csütörtök

Papagáj torta

Valójában nem igazi tortáról van szó, inkább sütiről, de eredetileg ezzel a címmel kaptam még évekkel ezelőtt ezt a receptet egy kolleganőmtől. Úgyhogy torta maradt :-)
Koszorú formában szoktam elkészíteni, és egy kis mázzal (citrom vagy csoki) is be lehet vonni, így ünnepi jelleget kap ez az egyszerű és mutatós édesség!





Hozzávalók:
  • 4 egész tojás
  • 30 dkg kristálycukor
  • 25 dkg puha margarin
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1/2 cs sütőpor
Majd a színes tésztához:
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek holland kakaópor +1 ek tej
  • 1 cs puncs (vagy eper) pudingpor + 1 ek tej





A cukrot kikeverjük a margarinnal és a tojássokkal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egyneművé keverjük. Ezután három felé osztjuk: az első részhez keverünk egy csomag vaníliás cukrot, és az előkészített (margarinnal - én zsírral - kikent, lisztezett) koszorú formába (vagy őzgerincbe) egy evőkanállal a képen látható módon belekanalazzuk.





A tészta második feléhez hozzáadjuk a pudingport és a tejet, kikeverjük, és a sárga tésztára kanalazzuk. A harmadik részt kikeverjük a kakaóval és a tejjel, és elosztjuk az előbbi rétegeken.
Ha az összes tészta a formában van, óvatosan ütögessük kicsit a konyhapulthoz, hogy elsimuljon a teteje, és kicsit összefollyanak a színek.
180 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 40 - 45 perc).






Tálaláskor megszórhajtuk porcukorral, de csokolával is bevonhatjuk. Én most citrommázat készítettem, Balázs kedvére :-)

Citrommáz: 3 tk citromléhez annyi porcukrot adunk, amennyivel kellemesen sűrű masszává tudjuk keverni - ez nálam most 5 púpozott tk volt. Kevergessük kitartóan pár percig, majd a még forró sütemény  tetejét kenjük be vele.





Felvágva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...