"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2012. október 9., kedd

Csokis - körtés Nigellától

Ezt a sütit általában télen szoktam készíteni, körtebefőttből. Gyümölcsös, csokis - kell ennél több? Persze félig felvert tejszínnel leöntve még finomabb :-)

Nemrég kaptunk Mamától kissé éretlen, hullott körtét, és valahogy el is felejtkeztem róla. Aztán észrevettem, hogy kezd lassan romlani, úgyhogy gyorsan megfőztem kompótnak (ezért igazán senki sem rajong...), és ebben a sütiben végezte:



Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg margarin
  • 7,5 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 2 ek holland kakaó
  • 15 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4-5 körte, vagy egy üveg körtebefőtt

Elkészítem a körtekompótot: a körtéket meghámozom, kivágom a csutkájukat, és feldarabolom. Egy edénybe teszem, és felöntöm egy jó bögre vízzel. Adok hozzá ízlés szerint cukrot, citromlevet, 4-5 db szegfűszeget, és egy kis fahéjat, majd puhára párolom. Ha kicsit kihűlt, leszűröm, és beleteszem egy 20x30 cm-es, kivajazott sütőformába.





A darabokra tört csokoládéval felolvasztom. A margarint kikeverem a cukorral, és egyenként hozzákeverem a tojásokat. Belekeverem az olvasztott csokit és hozzáadom a kakaóport, a lisztet és a sütőport, és a vaníliás cukrot is. Egynemű tésztává keverem, és betakarom vele a körtekompótot. Kicsit sűrű lesz a tészta, de egy kanál segítségével el tudjuk igazgatni a körtén, és az sem baj, ha nem fedi mindenütt.





180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, kb. akkor jó, mikor olyan a tészta állaga, mint a brownie-nak. Puha, krémes, de azért nem folyós.





Nem kell kiborítani és szeletelni, inkább kanállal adagoljuk kistányérokba.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...