A lekváros-mákos lepény pedig a desszert!
Hozzávalók a tésztához:
- 80 dkg finomliszt
- kb. 5 dl langyos tej
- 4 dkg élesztő
- 2 kk só
- fél dl olaj
- 2-3 db héjában főtt, közepes krumpli
Hozzávalók a lapítotthoz:
- 1 nagy pohár tejföl
- só
Hozzávalók a lepényhez:
- ízlés szerint lekvár (de szilvalekvárral az igazi!!)
- kis pohárnyi cukorral együtt darált mák
Két dl langyos tejhez adok egy tk cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. A lisztet egy tálba teszem, és elkeverem a sóval, majd belereszelem nagy lyukú reszelőn a három főtt, még langyos krumplit. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztám legyen, majd elkezdem dagasztani. Ha már hólyagos, hozzáöntöm az olajat, és ha azt is felvette a tészta, félreteszem, míg duplájára kel.
A tészta egy harmadát egy kisebb, kiolajozott tepsibe teszem, és olajos kézzel a tepsi méretére ellapítom. Tetejét megkenem lekvárral, és megszórom a mákkal. Forró, előmelegített sütőben pirosra sütjük. (Pontos hőfokot nem tudok mondani, Anyunál készítettem, az Ő sütőjében kislángon.)
A tészta másik felét ugyanígy egy nagyobb, kiolajozott tepsibe teszem, kilapogatom a tésztát. Tetejét jól megkenem tejföllel, megszórom sóval, majd a tészta széleit (kb. 5 cm) körben behajtom a tésztára. A behajtást is megkenem tejföllel, és sózom, majd a forró sütőben pirosra sütöm.
Ha megsült, deszkára csúsztatom, és hagyom langyosra hűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése