"Minden év augusztus 20-a nemzeti ünnep Magyarországon. Ma ünnepeljük az Alkotmányt, az államiságot, ez a nap Szent István és az Új Kenyér Ünnepe is. Az ünnephez számtalan hagyomány és szokás kötődik, ami még érdekesebbé teszi." (Forrás
innen.)
Ebből az alkalomból készült ez az ünnepi megjelenésű kenyér! Az összetevők alapján a jól bevált alapreceptet követtem, és búzakorpával dúsítottam a tésztát.
Gyorskovászt készítettem:
10 dkg graham liszt
10 dkg kenyérliszt
csipet só
1 tk cukor
2 dl langyos víz
borsónyi friss élesztő
A fentieket egy fakanállal kikevertem, és éjszakára a konyhapulton felejtettem.
Reggel hozzáadtam a következőket, és bedagasztottam a tésztát:
15 dkg kenyérliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
4 dkg búzakorpa
1ek sikér (elhagyható)
1,5 tk só
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő (elmorzsolva)
4 ek olaj
kb. 2 - 2,5 dl langyos tej
Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítottam, kb. egy jó maréknyi tésztát félretettem, a többit pedig átgyúrtam, és cipót formáztam belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem.
A félretett tésztát 3 felé osztottam, vékonyra sodortam, és összefontam. A cipót vízzel lespricceltem, és a fonatot szépen, a képen látható módon ráhelyeztem. Kicsit hosszú lett, azt lecsíptem, és a cipó tetejére tettem :-)
Előmelegített, 180 fokos sütőben pirosra sütöttem (kb. 40 perc alatt). Akkor sült meg biztosan, ha megkopogtatjuk az alját, és kongó hangot ad. Miután kivettem a sütőből, ismét lespricceltem vízzel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése