"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2012. október 16., kedd

Egy tésztából kettőt, azaz lapított és lekváros-mákos lepény

A lapított egy tejfölös-krumplis leves kísérő, amit még a nagymamámtól tanultam. Nagyon szeretem, kiadós, laktató és finom! Savanyú bableves vagy savanyú krumplileves mellé szoktam sütni, de a maradék (ha van ilyen) egy pohár teával kitűnő vacsora.
A lekváros-mákos lepény pedig a desszert!




Hozzávalók a tésztához:
  • 80 dkg finomliszt
  • kb. 5 dl langyos tej
  • 4 dkg élesztő
  • 2 kk só
  • fél dl olaj
  • 2-3 db héjában főtt, közepes krumpli

Hozzávalók a lapítotthoz:
  • 1 nagy pohár tejföl

Hozzávalók a lepényhez:
  • ízlés szerint lekvár (de szilvalekvárral az igazi!!)
  • kis pohárnyi cukorral együtt darált mák


Két dl langyos tejhez adok egy tk cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. A lisztet egy tálba teszem, és elkeverem a sóval, majd belereszelem nagy lyukú reszelőn a három főtt, még langyos krumplit. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztám legyen, majd elkezdem dagasztani. Ha már hólyagos, hozzáöntöm az olajat, és ha azt is felvette a tészta, félreteszem, míg duplájára kel.





A tészta egy harmadát egy kisebb, kiolajozott tepsibe teszem, és olajos kézzel a tepsi méretére ellapítom. Tetejét megkenem lekvárral, és megszórom a mákkal. Forró, előmelegített sütőben pirosra sütjük. (Pontos hőfokot nem tudok mondani, Anyunál készítettem, az Ő sütőjében kislángon.)









 
A tészta másik felét ugyanígy egy nagyobb, kiolajozott tepsibe teszem, kilapogatom a tésztát. Tetejét jól megkenem tejföllel, megszórom sóval, majd a tészta széleit (kb. 5 cm) körben behajtom a tésztára. A behajtást is megkenem tejföllel, és sózom, majd a forró sütőben pirosra sütöm.













Ha megsült, deszkára csúsztatom, és hagyom langyosra hűlni.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...