"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2014. október 3., péntek

Citromos fehérje piskóta - gyors, egyszerű

Mindig van maradék tojásfehérje, főleg kelt tészta után... Szerettem volna valami újat, egyszerűt találni a szokásos püspökkenyér helyett -amivel persze semmi baj nincs, csak lusta voltam diót, csokoládét aprítani...
Szóval ennél egyszerűbb recept nem is létezik szerintem! A mennyiségeket természetesen arányosan emelhetjük, ha több fehérjénk van.


Hozzávalók:
  • 4 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 9 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • fél citrom leve és héja (naranccsal is jó lehet!)
  • 1 csipet só

Máz: a citrom másik felének a leve, héja, annyi porcukorral kikeverve, hogy sűrű, kenhető legyen.

A tojásfehérjéket elkezdem felverni elektromos habverővel, és amikor már megnő a térfogata, de még nem kemény, fokozatosan hozzáadom a porcukrot, és a csipet sót, és nagyon kemény habbá verem.
Rászitálom a sütőporral elkevert lisztet, és belecsorgatom a citromlevet, és spatulával, nagy mozdulatokkal egyneművé keverem. Csak óvatosan, ne törjük össze a habot!
Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntöm, a tetejét eligazgatom, és párszor óvatosan odacsapom a konyhapulthoz, hogy egyenletesen elterüljön a formában.
180 fokos előmelegített sütőben világosra sütöm.
Langyosan kiborítom a formából, és bekenem a citromos mázzal - ezt kicsit magába szívja, és vékony réteget is képez a tetején. Könnyű, szivacsos tésztát kapunk, nekünk nagyon bejött!




Az eredeti ötlet a netről van, sajnos nem mentettem, honnan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...