Bálintné Matyelka Judité az alaprecept, hálás vagyok érte! Ez most a kedvencünk, hetente egyszer biztosan megsütöm! Mivel 3 cipó készül belőle, egyet általában elajándékozok, nekünk elég két cipó két napig.
Mindig a recept szerint haladok, csak apró változtatásokat követtem el rajta.
A tegnap kivétel volt, izgultam is, hogy sikerül majd, mert 12 óra helyett vagy másfél napig „gyorsult” a kovászom :-) Vasárnap reggel kevertem be a gyorskovászt, de este nem volt időm (meg erőm sem) megsütni a kenyeret, úgyhogy adtam még hozzá 5 dkg kenyérlisztet, és
Íme a recept:
Gyorskovászt készítek 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszttel, 5 dkg BL80 kenyérliszttel és 5 dkg graham liszttel, hozzáadok másfél dl langyos vizet, 1 teáskanálnyi cukrot, 1 borsónyi élesztőt. Ezeket jól összekavarom és éjszakára (kb.12 órát) hagyom pihenni.
![]() |
Gyorskovász bekeverve |
![]() |
... és másnap |
Ehhez a kovászhoz teszek másnap 25 dkg kenyérlisztet, 10 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet, 15 dkg graham lisztet, 3 dl tejet, 2 teáskanál sót, 1 teáskanál cukrot, 2 evőkanál olajat, és 1dkg friss élesztőt. Kedvünk szerint szórhatunk bele különböző magokat, úgy 2 evőkanálnyit (tökmag, lenmag, szezámmag, napraforgómag, stb.)
Dagasztás után pihentetem a tésztát, amíg kb. duplájára nő.
![]() |
Bedagasztva |
![]() |
Megkelt! |
Lisztezett deszkára borítom, kicsit átgyúrom, majd háromfelé osztom és cipókat formázok belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket. Itt hagyom még pihenni őket 20 percig, majd bemetszem pár helyen a tetejüket, lespirccelem vízzel, megszórom magokkal, és 200 fokos előmelegített, gőzös (egy kis edényben beteszek a sütő aljába 1-2 pohárnyi vizet a sütés első 10 percére) sütőbe teszem őket.
Kb. 30 perc alatt megsülnek, de figyeljük őket, hogy szép pirosak legyenek! Ha megsültek, lespriccelem a tetejüket ismét vízzel.
Felvágva
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése