Legutóbb egy jó kis szalonnasütéshez készítettem, mire a szalonna megsült, a kenyér fele eltűnt :-)
1/2 kg kenyérliszt
15 dkg (egy db közepes - nagyobbacska) főtt burgonya
2 tk cukor
2 tk só
2 dl víz (a burgonya főzőleve)
kb. 2 ek tej
2 ek olaj
2 dkg friss élesztő
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és puhára főzzük, és még melegen áttörjük. A lisztben elkeverjük a cukrot, sót, hozzáadjuk az áttört burgonyát, az olajat és a tejet, valamint a burgonya főzőlevéből 2 dl-t. Belemorzsoljuk az élesztőt, és bedagasztjuk a tésztát, majd kb. egy órát kelni hagyjuk.
![]() |
Bedagasztva |
![]() |
Megkelt a tészta |
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, megformázom és sütőpapírral bélelt edénybe teszem, ahol hagyom még egy kicsit kelni. Vízzel lespriccelem és pár helyen bevágom a tetejét, majd 200 fokos, gőzös, előmelegített sütőben sütöm 15 percig, majd gőz nélkül még úgy 20-25 percig, de ellenőrizzük közben! Szép piros legyen :-) Ha kisült, vízzel ismét lespriccelelem a tetejét.
![]() |
Kisült |
![]() |
Felvágva |
Az eredeti receptet ITT olvashatjátok. (Köszönet, Hajdula!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése