Történt ugyanis, hogy a minap későn jutott eszembe, hogy elfogyott a kenyér, és másfél óra állt rendelkezésemre, hogy összedobjak valamit. No, egy valamire való kenyérnek az első kelesztése általában ennyi, nemhogy dagasztással, sütéssel együtt. Az időhiány miatt dagasztás után csak 10 percet pihent a tészta, utána kezdtem rögtön formázni, majd a sütőben 50 fokon kelesztettem őket úgy 15-20 percig. Ráadásul a hozzávalók közül is csak pár deka volt a zacsik alján, úgyhogy összeöntöttem a 'maradékokat', és ez lett belőle:
Hozzávalók:
- 20 dkg kenyérliszt
- 10 dkg fehér rozsliszt
- 5 dkg tk rozsliszt
- 5 dkg zabkorpa
- kis maréknyi tökmag
- 1,5 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek olaj
- 1/2 ek sikér (elhagyható)
- 2 dl langyos tej
- 1/2 - 1 dl langyos víz, szükség szerint
A hozzávalókat bedagasztottam (nem futtattam fel külön az élesztőt sem), és amíg előkészítettem a sütőpapírral bélelt tepsit, és bekapcsoltam a sütőt, pihent a tészta. Persze ha időnk engedi, kelesszük meg duplájára!! Majd lisztezett deszkára borítva 8 egyforma (kb) részre osztottam, és kis zsemléket formáztam belőlük.
Tepsire sorakoztattam a zsemléket, vízzel lespricceltem, keresztbe bevágtam a tetejüket egy éles késsel, és pár szem tökmagot szórtam rájuk. 50 fokos sütőbe tettem keleszteni, kb. 20 percig.
Utána 200 fokra állítottam a sütőt, és addig sütöttem, míg szép pirosak lettek, ez kb. 25 perc.
Nagyon csinosak lettek:)
VálaszTörlés