Az eredeti receptet Szeminél találjátok.
- 22 dkg tk rozsliszt
- 27 dkg kenyérliszt
- 1,5 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb. 4 dl langyos víz
- ízesítés esetén fűszerek: bazsalikom, oregánó, snidling, petrezselyem...
![]() |
Bekeverve |
![]() |
Másnap reggel |
Alaposan lisztezett deszkára borítom a tészta felét (mert ebből a mennyiségből két rudacska lesz), elég ragacsos, nyúlós. Kézzel téglalap alakúra nyújtom, húzogatom, és megszórom a frissen szedett, aprított fűszernövényekkel (persze szárítottal is lehet! Csak én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kilépek a kiskertbe, és marokszám szedhetem :-))
Feltekerem, mint a bejglit, majd egy ügyes mozdulattal átteszem a sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta másik felét ugyaníg készítem, csak nem teszek bele semmit (a lányok kedvéért...). A tepsin még tekerek kettőt-hármat mindkét kenyérkén, így nyerik el a jellegzetes formájukat. Hagyom kelni őket még fél órát (egy órát is kelhetnek, ha időnk engedi).
Előmelegített, gőzös, 200 fokos sütőbe teszem őket, 15 perc múlva kiveszem a vizet a sütő aljából, és még kb. 20 percig sütöm tovább. Ha elkészültek, a tetejüket kicsit lespriccelem vízzel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése