A kefírtől laza, könnyű lesz a tészta, és mégsem morzsálódik. A teljes kirőlésű liszt és a magok miatt pedig még jó érzésünk is van, hogy kicsit egészségesebben táplálkozunk :-)
Hozzávalók:
- 25 dkg tk rozsliszt
- 25 dkg kenyérliszt
- 1,5 tk só
- 1 tk cukor
- 2 ek olaj
- 1 marék napraforgó
- 3 dkg friss élesztő
- 1 kis pohár kefír
- 1,5 - 2 dl langyos víz, szükség szerint
A hozzávalókat bedagasztjuk, lassan adagolva hozzá a vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
![]() |
Bedagasztva - megkelve |
Kétszeresére kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítva finoman átgyúrjuk, és egy cipót formálunk. A cipót középen kézzel kilyukasztjuk, és óvatosan kitágítjuk a lyukat, kb. zsemle nagyságúra, majd ezt a 'gyűrűt' az előkészített sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Egy konyhai ollóval körben bevagdossuk a tésztát, úgy a 2/3-ig, majd a bevagdosott kis 'szirmokat' egyszerűen kifordítjuk. Mikor körbe érünk, szépen támasztják egymást alulról :-) Vízzel lespriccelem a tetejét, és megszórom napraforgómaggal, és kelesztem még legalább fél óráig.
Előmelegített, 200 fokos sütőben úgy 35 perc alatt megsütjük.
![]() |
Nekem most egészen eltűnt a közepéről a lyuk :-)) De ha nagyobbra készítjük, nem kel össze a tészta. |
![]() |
Szeletelés helyett akár törhetjük is a kenyeret a szirmok mentén. |
Ötlet innen.
Klassz lett:) Én is szoktam kefírrel kenyeret sütni, persze csak géppel:)
VálaszTörlésKöszönöm! A levendulalikőrt láttad? Hú, nagyon finom lett, köszi az ötletet!!
VálaszTörlés