"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2012. július 22., vasárnap

Virágkenyér

Ez a kenyér nem csak látványos, hanem igen finom is!
A kefírtől laza, könnyű lesz a tészta, és mégsem morzsálódik. A teljes kirőlésű liszt és a magok miatt pedig még jó érzésünk is van, hogy kicsit egészségesebben táplálkozunk :-)



Hozzávalók:
  • 25 dkg tk rozsliszt
  • 25 dkg kenyérliszt
  • 1,5 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2 ek olaj
  • 1 marék napraforgó
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 kis pohár kefír
  • 1,5 - 2 dl langyos víz, szükség szerint

A hozzávalókat bedagasztjuk, lassan adagolva hozzá a vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.


Bedagasztva - megkelve

Kétszeresére kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítva finoman átgyúrjuk, és egy cipót formálunk. A cipót középen kézzel kilyukasztjuk, és óvatosan kitágítjuk a lyukat, kb. zsemle nagyságúra, majd ezt a 'gyűrűt' az előkészített sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.



Egy konyhai ollóval körben bevagdossuk a tésztát, úgy a 2/3-ig, majd a bevagdosott kis 'szirmokat' egyszerűen kifordítjuk. Mikor körbe érünk, szépen támasztják egymást alulról :-) Vízzel lespriccelem a tetejét, és megszórom napraforgómaggal, és kelesztem még legalább fél óráig.

Előmelegített, 200 fokos sütőben úgy 35 perc alatt megsütjük.



Nekem most egészen eltűnt a közepéről a lyuk :-)) De ha nagyobbra készítjük, nem kel össze a tészta.

Szeletelés helyett akár törhetjük is a kenyeret a szirmok mentén.


Ötlet innen.

2 megjegyzés:

  1. Klassz lett:) Én is szoktam kefírrel kenyeret sütni, persze csak géppel:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! A levendulalikőrt láttad? Hú, nagyon finom lett, köszi az ötletet!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...