Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
csipet só
15 dkg kristálycukor
15 dkg margarin
2 tojássárgája
2-3 ek tejföl
Töltelék:
1 kg alma (lehet 1,5 kg is)
5-6 ek kristálycukor
1 tk fahéj
3-4 ek kekszmorzsa (vagy zsemlemorzsa, esetleg dió, mák)
Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje meghűlni. Az almát nem hámoztam meg (aki szeretné, megteheti), csak megmostam és kimagoztam, majd vékonyan felszeleteltem, és egy korty vízzel, valamint a cukorral lábosba tettem, és fedő alatt pár perc alatt puhára pároltam. A végén hozzá kevertem a fahéjjat is.
A tésztához a lisztet elvegyítem a sütőporral, sóval, cukorral és összemorzsolom a margarinnal. Ezután hozzáadom a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Elfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk, és margarinnal kikent, nagyobb tepsibe fektetjük.
Megszórom a tésztát néhány ek kekszmorzsával, és erre terítem az almatölteléket. A tészta másik felét is kinyújtom, befedem vele az almát, lekenem a tojások fehérjével, és villával megszurkálom a tetejét.
180 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
(Az eredeti recept a PrímaKonyha 2008/11 számában található.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése